Ne puteti suna la: 0374 903 000 sau 0740 104 000

Targoviste, Str. Poet Grigore Alexandrescu Vezi harta

Colposcop

Colposcopia

Colposcopia este procedura medicala care consta in examinarea unei imagini iluminate, marite a colului uterin si a tesuturilor vaginului si ale vulvei. O multitudine de leziuni premaligne si maligne localizate la acest nivel au caracteristici decelabile care pot fi detectate prin intermediul acestei investigatii. Colposcopia se realizeaza cu ajutorul unuicolposcop, care aduce o imagine marita a suprafetelor, permitand medicului sa vizualizeze si sa distinga tesutul normal de cel patologic, putand preleva direct biopsii pentru examinare patologica ulterioara.

Principalul scop al colposcopiei este preventia cancerului de col uterin prin detectarea leziunilor precanceroase timpuriu si tratarea acestora. Aceasta procedura fost dezvoltata in anul 1925 de catre un medic german – Hans Hinselman, impreuna cu Helmut Wirths.

Un colposcop special echipat cu o camera este utilizat pentru examinare si colectarea probelor de la victime ale agresiunilor sexuale (violuri).

Cele mai multe paciente fac colposcopia pentru investigarea unei anormalitati citologicedescoperita la examenul Papanicolau. Alte indicatii pentru colposcopie includ:
– Expunerea la dietilstilbestrol in utero
– Imunosupresie precum infectia HIV sau transplant de organ
– Aspect anormal al colului uterin, descoperit de medicul ginecolog
– In cazul examinarii post violuri

Foarte multi medici specialisti se bazeaza in deciziile privitoare la evaluarea si tratamentul anumitor patologii pe „Ghiduri de manevrare a anomaliilor citologice si a precursorilor de cancer de col uterin”, creat de Societatea Americana pentru Colposcopie si Patologie a Colului uterin.

Pe parcursul primei evaluari, se obtine istoricul medical, inclusiv numarul de sarcini, numarul de nasteri, ultima perioada menstruala, utilizarea contraceptivelor orale, rezultate anterioare modificate la testul Papanicolau, alergii, istoric medical semnificativ in antecedente, alte medicamente, alte colposcopii, negarea sau nu a fumatului. In anumite situatii, testul de sarcina ar putea fi realizat inaintea procedurii. Colposcopia ii este descrisa pacientei din punct de vedere tehnic dar si anatomic, pacienta poate pune intrebari la care medicul trebuie sa-i raspunda iar apoi pacienta trebuie sa semneze un document de acceptare si intelegere a conditiilor impuse de aceasta procedura. Nu toate tarile au aceasta politica.

Colposcopul este utilizat pentru a identifica indicii vizibile, sugestive pentru tesut anormal. Colposcopul functioneaza ca un microscop luminat binocular care mareste imaginea colului uterin, a vaginului si suprafetei vulvei. Se poate folosi la o putere mica pentru a obtine o impresie generala asupra arhitecturii suprafetei. Puterile medie si mare se folosesc pentru a evalua vaginul si colul uterin. Puterile mari sunt de multe ori necesare pentru a identifica anumite patternuri vasculare care ar putea indica prezenta unor leziuni mai avansate precanceroase sau canceroase.

Sunt disponibile mai multe filtre de lumina pentru a sublinia aspecte diferite ale suprafetei colului uterin. Se aplica solutie de acid acetic si solutie iodata (Lugol sau Schiller) pe suprafata pentru a imbunatati vizualizarea suprafetelor anormale.

Colposcopia este realizata cu pacienta in decubit dorsal, picioarele departate (litotomie dorsala). In interiorul vaginului se introduce un speculum, dupa ce este examinata vulva.

Acid acetic 3% este aplicat pe colul uterin cu ajutorul unor bete cu vata. Zone albe sunt corelate cu densitate nucleara mare. Zona de transormare este o zona critica la nivelul colului uterin unde ar putea aparea multe celule precanceroase sau canceroase. Abilitatea de a vedea zona de transformare si vizualizarea intreagii extinderi a unei leziuni determina daca o colposcopie este adecvata sau nu.

Zonele de la nivelul colului care devin albe dupa aplicarea acidului acetic au un pattern vascular anormal si sunt de cele mai multe ori utilizate pentru biopsie. Daca nu este vizibila niciun fel de leziune, este posibila aplicarea unei solutii iodate la nivelul colului uterin pentru a ajuta la evidentierea zonelor anormale.

Dupa o examinare completa, medicul determina zonele cu cel mai mare grad de anormalitate vizibila si ar putea considera recoltarea unor probe bioptice de la acest nivel cu ajutorul unui instrument de biopsie lung, precum un forceps special sau cu ajutorul periei SpiralBrush CX. Cei mai multi medici si pacienti considera inutila anestezia. Totusi, exista situatii in care anumiti medici recomanda si folosesc anestezia topica precum lidocaina sau bloc cervical pentru a diminua disconfortul pacientei, in mod special daca sunt prelevate mai multe probe.

Dupa recoltarea unor probe bioptice, de cele mai multe ori se realizeaza un chiuretaj endocervical. Acesta foloseste o chiureta lunga, dreapta sau o perie citologica pentru a curate zona interioara a canalului colului uterin. Chiuretajul endocervical nu trebuie facut niciodata unei paciente insarcinate. Se aplica solutie Monsel cu ajutorul unor bete cu vata pe suprafata colului pentru a controla sangerarea. Aceasta solutie isi schimba culoarea in negru atunci cand este expusa sangelui. Dupa terminarea procedurii acest material va fi eliminat in mod natural. Pacientele se pot astepta sa aiba mici scurgeri cafenii cateva zile dupa procedura. Mai exista o varianta de a face hemostaza, pe care unii medici o prefera si anume cu ajutorul nitratului de argint.

In mod normal in urma unei colposcopii nu apar complicatii semnificative, dar ar putea aparea sangerari, infectii la nivelul locului de biopsie sau endometrului si esecul de a identifica leziunea. Solutia Monsel si nitratul de argint interfera cu interpretarea specimenului bioptic, deci aceste substante nu trebuie aplicate pana cand nu au fost recoltate toate biopsiile. Unele paciente afirma prezenta unui grad de disconfort in timpul desfasurarii procesului de chiuretare si multe spun ca prezinta disconfort in timpul biopsiei.

Pentru ca aceasta metoda sa aiba succes, este necesara monitorizarea adecvata. HPV este o infectie frecventa si o cauza principala a displaziei colului uterin. Pacientele trebuie sa fie sfatuite despre beneficiile sexului sigur pentru reducerea riscurilor de a se imbolnavi si de a transmite mai departe HPV. S-au facut studii care au dovedit ca prostaglandinele din sperma au efect de crestere asupra tumorilor uterine si de col uterin si ca cele afectate au avantaje clare din folosirea prezervativelor.

Fumatul predispune la dezvoltarea unor anomalii de col uterin, deci este foarte importanta renuntarea la fumat.

Tratamentele pentru leziuni semnificative ar putea include crioterapie, procedura de excizie electrica si ablatie laser.

Please follow and like us: